• Žít pivo s Poupětem

    Vzpomínka na 210. výročí úmrtí Františka Ondřeje Poupěte, významného sládka a inovátora výroby

    Fotogalerie z akce

    pivoden

    Bez koho by české pivo nebylo tím, čím je? Kdo jeho výrobu pozvedl a zprostil zakořeněných mýtů? Byl to F. O. Poupě, který zemřel 1. prosince 1805 v Brně. Pojďte si na něj připít! Čím jiným než pivem.

    František Ondřej Poupě na přelomu 18. a 19. století zmodernizoval výrobní proces piva. Své inovace shrnul ve spisu Umění vařit pivo fyzicko-chemicko-hospodářsky popsané, napsal také první českou učebnici pivovarnictví, Počátkové základního naučení o vaření piva. Poupě působil v pivovarech ve Velké Bíteši, v Třebíči, ve Štěkni, v Tachově i v Praze, avšak jeho novátorský přístup se neshledával s libostí. Roku 1798 uspěl v konkurzu na sládka měšťanského pivovaru v Brně, kde prožil své nejlepší časy. Na rohu někdejšího pivovaru můžete dnes najít Poupětovu pamětní desku. Jde o jeden z domů na Šilingrově náměstí.

    Muzeum města Brna letos pořádá výstavu Žít pivo – ta mapuje historii pivovarů a hospod na Brněnsku a své důležité místo v ní má právě F. O. Poupě.

    Příjďte si tedy s námi připít na Poupětovu památku ve dnech 28. listopadu a 1. prosince na hrad Špilberk.

    sobota 28. listopadu

    ●  Komentované prohlídky výstavy - od 10 do 16 hodin

    Každou hodinu budete mít možnost si vyslechnout zasvěcený výklad kurátorů výstavy Žít pivo a poznáte Poupětovy inovace ve výrobě piva

    ●  Ochutnávka s pivotékou Ogar (sál Ogilvy) -  od 11 do 18 hodin

    Ochutnat budete moci vzorky z celé Evropy i ty české, některé možná znáte, jiné pro Vás budou exotickou novinkou. Kupóny na degustaci bude možné zakoupit přímo na místě.

    ●  Řízená degustace s brněnskými sládky (sál Ogilvy)

    Jak chutnají evropská piva brněnským sládkům? Mají nějaké oblíbené zahraniční pivo? Pět brněnských sládků si z nabídky pivotéky Ogar vybralo několik vzorků, které budete moci přímo na místě ochutnat s nimi i si vyslechnout jejich komentář.

    12:15 – Ing. Jiří Čejka, sládek pivovaru Pegas

    14:15 – Ing. arch. Iva Kremitovská, majitelka a sládková líšeňského pivovaru

    15:15 – Mgr. Jan Obrovský, amatérský sládek, spoluprovozovatel kočovného pivovaru Albert

    16:15 – Petr Hauskrecht, sládek Parního pivovaru  Petr Hauskrecht & spol.

    17:15 – Bohuslav Kandrnál, emeritní obchodní sládek pivovaru Starobrno

     

    Na jaké pivní speciály se v sobotu můžete těšit?

    Z Belgie toho bude nejvíc, třeba malinové středověké pivo Bacchus Framboos ze Zámeckého pivovaru Honsenbrouck, silný pale ale Delirium Tremens z pivovaru Huyghe nebo středověké světlé pšeničné pivo Gruut White z Gentu.

    Z britských ostrovů tu bude třeba imperial stout Porterhouse Celebration z Dublinu nebo extra chmelený Jack Hammner (na stupnici hořkosti IBU má 200 jednotek) z pivovaru Brewdog.

    K ochutnání bude i americké IPA Founders All Day z Grand Rapids nebo německé přírodní bio pivo Mein Grünes z Kelheimu.

    Nebudou chybět ani piva česká – od Magistra, Alberta, Hauskrechta nebo z Líšně, Moravského Žižkova, Beskydského pivovárku nebo Pegasu.

     

    VSTUPNÉ

    Komentované prohlídky výstavy Žít pivo + degustace:  jednotné vstupné 150 Kč, v ceně je také zahrnuto 9 degustačních kuponů. Uvedené vstupné si mohou zakoupit jen osoby starší 18 let.
    Pouze komentované prohlídky výstavy Žít pivo: vstupné stejné jako do výstavy
     (plné vstupné 90 Kč). Celý ceník najdete zde.
    Pouze degustace: kupóny na degustaci bude možné zakoupit přímo v místě konání akce v sále Ogilvy (nikoliv na pokladně hradu Špilberk!)

     úterý 1. prosince v 16:30

    ●  „František Ondřej Poupě a české pivovarnictví“ - Přednáška PhDr. Libora Vykoupila Ph.D. a ochutnávka piva Pegas Doppelbock, které se ve stejný den bude také poprvé čepovat v pivnici Pegas. Jednotné vstupné 50 Kč/osoba.

    VSP-MBudikova_01 VSP-MBudikova_07 VSP-MBudikova_08 VSP-MBudikova_10 VSP-MBudikova_24 VSP-MBudikova_03