• Přednáška o Františku Ondřeji Poupěti

    František Ondřej Poupě zemřel 1. prosince 1805. Jeho úmrtí sice zastínila bitva u Slavkova, avšak jeho život má pro nás přínos dodnes. Poupě byl totiž významným pivním reformátorem a takřka geniálním sládkem. Výrobu piva oprostil od prastarých mýtů (např. že se má do piva přidávat hořčice s hlínou, aby nerosovatělo) a zvýšil jeho kvalitu. Prošel několika českými pivovary, kde ale jeho pokrokovost narážela na nevoli vrchnosti. Svůj talent naplno projevil až v Brně, kde také zemřel.

    Poupě pro výrobu piva prosazoval ječmen. Právě on tvrdil, že pšenice patří do koláčů a buchet, oves koním a ječmen do kvalitního piva. V čem ještě ovlivnil naše pivovarnictví?

     

    Dozvíte se na přednášce historika PhDr. Libora Vykoupila Ph.D. s názvem „František Ondřej Poupě a české pivovarnictví.“ A bude i ochutnávka piva Pegas Doppelbock! To bude ve stejný den také poprvé na čepu v hostinci Pegas.

     

    Kdy? V úterý 1. prosince v 16:30 v sále Ogilvy na hradě Špilberku.

    Vstup: 50 Kč (v ceně je i ochutnávka).